Hé, is dat wel thee?
Vandaag ben ik bij ‘Ja! Breda’ en spreek ik met de eigenaresse José en Tea Master Harmen van der Meulen. Persoonlijk vind ik thee vaak een ondergeschoven kindje in bijna elk restaurant. Voor koffie schaffen we machines, molens en de beste bonen aan. Ook trainen we ons personeel tot barista’s of schaffen we machines aan voor de perfecte melkschuim om een consistent hoge kwaliteit te kunnen serveren. Ook hebben we vaak een koffiekaart of een koffiespecial, maar thee? Dat dat doen we er maar een beetje bij, terwijl het misschien wel het grootste marge product is!

Onze perceptie vs. echte thee.
Alles dat we combineren met heet water noemen we tegenwoordig thee. Van verse munt tot ‘theezakjes’ vol aroma’s, maar die eigenlijk het belangrijkste ingrediënt missen. Camellia sinensis, of terwijl dé theeplant! Harmen weet deze benaming zo uit zijn mouw te schudden en vertelt over het proces van plant tot aan gedroogd theeblad. Tot mijn verbazing worden alle soorten thee gemaakt van 1 en dezelfde plant; groene thee, witte thee én zwarte thee! Er zijn verschillende processen waardoor deze totaal verschillende smaken toch voortkomen uit 1 en dezelfde plant.
Toch is de meest gewilde ‘thee’ tegenwoordig gemaakt door verse gember en munt in het water te serveren, heel leuk voor de marges, want je verdient bijna het dubbele terwijl de inkoop natuurlijk niets voorstelt. “Muntthee, hartstikke leuk! Je wilt niet weten wat ik hier aan munt doe, maar dit heeft echt niets met thee te maken!” zegt José met een brede glimlach.
Welke thee gaan we serveren, en hoe en waarom?
Het serveren van thee kan op zoveel verschillende manieren. Je hoeft niet altijd te kiezen. De manieren van serveren kun je combineren volgens José van JA! Breda. Zij is begonnen met het serveren van losse thee, maar stond ’uren thee te scheppen’ terwijl het drukke terras voller en voller werd. JA! Breda is dé locatie voor high tea’s, met meer dan 30(!) verschillende high tea arrangementen. De locatie zit aan dé grote markt van Breda, waardoor ze dus een breed publiek serveert. Gasten zelf thee laten scheppen doet ze wel bij high tea’s, maar op het terras wordt er alvorens een keuze gemaakt en Bradley’s thee in doosjes verpakt geserveerd “Mensen ontvangen een cadeautje en vinden de presentatie erg leuk”. Zo onderscheidt ze zich toch binnen de vele café’s op de grote markt in Breda. ‘’Maar je moet het ook niet té mooi maken!’’ Als ik de theedoos op tafel zet is er vaak voor 6 personen thee uit na het serveren van 1 kopje. En daar blijft het niet bij… “Té leuke presentatie vinden gasten ook té leuk voor thuis, waardoor je uiteindelijk zonder zit.”
“Bij Bradleys hebben we veel manieren voor het serveren van de thee, we adviseren ondernemers over de mogelijkheden, maar laten ze uiteindelijk zelf kiezen.” Zegt Harmen. We hebben gemerkt dat de theedoos altijd in de weg staat, achter de bar dan wel op de terrastafels, waardoor we verkleinde theedoosjes serveren bij de thee die zelfs makkelijk op het dienblad wordt geplaatst.” “Het is erg belangrijk dat de thee ongeveer 2 gram per kopje is, als gasten zelf scheppen doen ze vaak het hele zakje vol, waardoor we veel ‘waste’ hebben, maar de thee ook écht niet lekkerder gaat smaken!” zegt José. Harmen beaamt dit en zegt dat hij vaak een smaaktest doet. “In het algemeen moet thee lang genoeg trekken, zeker 2 minuten. Infusies kunnen zelfs langer, zeker 3 tot 5 minuten. Groene thee op 75-85 graden. Zwarte thee/infusies/rooisbos met 100 graden (of zo dichtbij mogelijk). Groene thee citroen is een smaak waarbij je heel goed het verschil merkt tussen verkeerd en juist gezet. Verkeerd gezet geeft hele bittere en scherpe smaken. Terwijl juist gezet fris en zachter is. Je kent het zelf ook wel, even zakje erin, 3 of 5 keer op en neer en klaar, in de prullenbak. Maar dit moet jij thuis én dus gasten echt niet doen. “We hebben dit probleem proberen op te lossen met een zandloper van 2 minuten, maar dit werkte niet. We vertellen het nu aan tafel” Aldus José. “De beste smaak komt na een paar minuten”, zegt Harmen. “Ja! Thee moet trekken”, beaamt José.
“Ik adviseer om iets meer te betalen voor de inkoop.” Volgens Harmen kun je voor de inkoop van 20 cent meer, toch 50 cent meer voor de thee vragen, dus dat is altijd een goed verdienmodel.

Bij José heb je in ieder geval de allerlekkerste thee! Deze kun je proeven tijdens de high tea’s! En hoe fijn is het dat je deze thee ook bij haar kunt kopen! Losse thee kopen is vaak lastig, omdat je van tevoren niet precies weet hoe het smaakt en daardoor is JA! Breda een unieke thee proef-en verkoop locatie in Breda!
Heb jij vragen over thee en wil je weten wat Harmen voor jouw locatie kan betekenen?
Neem contact met hem op via harmen@masters-in-tea.com